Maandag, 16 december 2013


Muziektherapie (Les 14)kerstboom

Vandaag de laatste keer muziek voor de kerstvakantie. We praten over kerst. Wat hoort er allemaal bij kerst? J. weet veel op te noemen. R. denkt bij kerst aan kerstkransjes en vertelt hoe de piek in de kerstboom er uitziet. De kinderen komen vrolijk over. We zingen ‘Jingle bells’. Eerst met accordeon, daarna laat ik deze achterwege. Voor ‘Jingle bells’ heb ik een rendierhandpop meegebracht die ik over een bellenstok heb gedaan. Tijdens het zingen wordt het rendier de kring rond gegeven, waarbij ik de bellen natuurlijk wil horen rinkelen. Daarna het liedje ‘Oh denneboom’ met bewegingen bij de tekst. De kinderen beelden tijdens het zingen de kerstboom uit door met hun handen een punt boven hun hoofd te vormen. De lichtjes beelden we uit door met de vingers ‘knipperbewegingen’ te maken. De kinderen doen leuk mee. Vervolgens geeft R. een mooie aanvulling bij het liedje: in plaats van ‘lichtjes’ zingt hij “… toen zaten er geen ballen aan”. Dit zingen we waarbij we met onze wijsvinger en duim rondjes vormen als kerstballen.

In de andere zaal gaan we met de sound shapes verder met het ritme spel van vorige keer. De kinderen krijgen de opdracht goed op te letten hoeveel slagen ik op mijn sound shape geef (variërend van 3 tot 5 slagen) en om dit precies zo na te spelen. De kinderen zijn zeer geconcentreerd en duidelijk gemotiveerd om het goed te willen doen. Ze doen het prima. J. zegt het een leuk spel te vinden. Daarna laten we deze structuur meer los en mag ieder om de beurt zijn eigen ritme laten horen. J. speelt een heel beheerst en kort ritme; A. speelt heel erg zachtjes; en R. wat krachtiger en daarmee een tikkeltje uitdagend. Gaandeweg gaat iedereen juist op z’n allerzachts spelen. Het is muisstil hierdoor en het geeft een spannend tintje aan het spel. Goede concentratie, heel knap.

Natuurlijk sluiten we vandaag af met mooie kerstliedjes bij de piano. De kinderen zingen delen van de teksten mee en spelen mee met belletjes. De kerstsfeer is compleet.

Fijne kerstvakantie allemaal en tot in het nieuwe jaar!

Elsbeth

No comments yet.

Geef een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!:


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,