Maandag, 18 november 2013


Muziektherapie (Les 10)pepernoot

Sinterklaas is in ons land aangekomen. Voor de kinderen een tijd die veel spanning met zich meebrengt. J. geeft aan geen sinterklaasliedjes te willen doen. Inderdaad geen sinterklaasliedjes die al die spanning teweegbrengt. Het ‘Pannenkoekenlied’ van vorige week herhalen we, maar dan over snoep dat bij het sinterklaasfeest hoort. Ik ben benieuwd ook naar wat er van dit lied is blijven hangen. Alle kinderen krijgen een handpopje erbij, een zwarte piet of de sinterklaas. O jee, allemaal willen ze de sinterklaaspop! Bedenk maar hoe jullie dit samen kunnen oplossen. J. doet een opzegversje waarbij uiteindelijk iemand de sinterklaaspop zal krijgen… het is J., dat is toevallig! Voor iedereen lijkt het probleem hiermee opgelost, bovendien kan er daarna nog worden geruild. R. noemt bij het liedje “chocoladereep” en glundert erbij van oor tot oor. Hier maken we het woord chocoladeletter van. Ook zingen we over pepernoten, speculaas en marsepein. Alles daarna in één keer achterelkaar gezongen, waarbij de handpopjes op de melodie omhoog en omlaag klimmen.

J. vertoont wat uitdagend gedrag naar A. Door hem de rol van assistent te geven, kan hij zijn aandacht op wat anders richten en wordt het hiermee doorbroken. Hij laat de anderen om de beurt ongezien een kaartje trekken. Welke liedjes horen bij het plaatje? We zingen met de accordeon. J. kiest als laatste een kaartje met een huis erop. Hij heeft hierbij een liedje over een mannetje met een huisje op het ijs in zijn hoofd. Dat liedje ken ik ongeveer, maar kan er maar niet opkomen. J. weet het ook niet precies, wat jammer. Maar ik ga het thuis opzoeken, die houd je tegoed! ‘In Holland staat een huis’ is een goed compromis.

We ronden af met improvisaties op piano en twee solisten erbij. De andere twee dansen met een zwarte piet- of sinterklaashandpopje op de muziek. S. heeft wat moeite om beheerst op de handtrommel te spelen. Ik ruil het om voor de houten xylofoon. Nu klinkt het geheel mooi en meer in evenwicht, met de dansende popjes erbij. J. zegt dat het mooie pianomuziekjes zijn. Dankjewel J., wat een lief compliment!

Elsbeth

No comments yet.

Geef een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!:


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,