Vrijdag, 14 maart 2014


Combilessen (LES 9)kokos

We komen net als altijd in en kringetje bij elkaar en zingen ons beginliedjes: ‘We gaan weer beginnen, is iedereen binnen?’ en ‘Goedemiddag kriebel kriebel kriebel’.  Dan met de gitaar ons begroetingsliedje: ‘Wie ben jij?’. Er is weer een nieuwe jongen die meteen heel enthousiast is. Hij kent het lokaal en de djembé ook. We nemen even de regels door en kloppen ons lichaam wakker, de armen, de benen,de handen, de tenen.

Vandaag gaan we verder met Hina, de zus van Maui, de stoere held van de vorige keer. Één jongen weet nog hoe de zon langzaam op en onder ging en laat het zien. Het verhaal begint. Hina met de lange zwarte haren, zo donker dat het glanst als zilver, woont helemaal alleen op de hoogste berg van een eiland. Elke dag rent ze naar beneden . Dat doen we. En elke dag moet ze water halen. Waar is het water? We rennen er naar toe. We doen dat met emmers die hangen aan een stok op onze schouders. Hoeveel emmers hebben we nodig? We zingen: “Twee emmertjes water halen, twee emmertje pompen, de meisjes op de klompen, de jongens op de houtebeen… “.  Dat gaat goed. We zetten de emmers neer. Hina heeft dorst gekregen. We drinken een hele emmer leeg.

Hina heeft zin om haar haar te wassen. Ze stopt haar hoofd in de emmer. Geen shampoo? Dan met modder! We wassen onze haren elk in onze eigen emmer. Als we klaar zijn zwiepen we in een keer onze haren omhoog: een, twee, drie… Hina moet vis vangen. Hoe doen we dat? Iedereen denkt en verzint mee: een lange tak wordt hengel, een touwtje eraan en een broodbolletje voor het aas. De jongens laten zien hoe je de hengel uitzwiept en het touw met aas in het water gooit. Heel professioneel! We wachten stil en fluisteren naar elkaar, zodat de vissen ons niet kunnen horen: “Heb jij al beet”. En ja, daar verdwijnt een touwtje naar beneden en een andere hengel wordt flink naar beneden getrokken. We vangen allemaal een vis, de een nog groter dan de ander. We stapelen ze op. Nu moeten we wortels vangen, maar eerst gaan we ze planten. De nieuwe jongen weet precies hoe dat moet. Je woelt de aarde los, maakt er voren in en gooit daar de zaadjes in en gooit de aarde er weer over. En daarover heen twee emmertjes met water, niet te veel. Gelukkig zijn er al wat wortels gegroeid. Die nemen we mee. Na het werk zwemt  Hina elke avond als de zon onder is in de lagune, een klein meertje, bij de zee. Als  ze zwemt hoor je  een soort harpmuziek. Iedereen wil graag even op de harp terwijl de anderen als Hina in het water zwemmen. Als de harp stopt is Hina aan het drijven. Het water kabbelt. Hina kent de schoolslag, de borstcrawl, de rugslag, maar ook de vlinderslag en alleen met haar voeten als een dolfijn. Wat klinkt de harp mooi. Opeens zwemt er iets naast haar. Een aal. Een aal is een soort paling. Deze aal lijkt op een zwarte dikke slang met kraaloogjes en een kleine mond. De aal is de djembé. Nu hebben we dus twee wezens in het meertje: Hina en de aal. De aal kronkelt. Hoe doe je dat? We proberen het door op ons rug te liggen en met onze billen te zigzaggen. Hina is bang en houdt zich doodstil. De djembé speelt verder en de aal kronkelt en zwemt door. Iedereen speelt even de aal op de djembé. Gelukkig wil de aal spelen en hij en Hina worden vrienden die elke avond samen zwemmen, duiken, elkaar nat spetteren, wedstrijdjes zwemmen en drijven. “Opzij, opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats”.

De djembé begeleidt ons verhaal. Op een avond vertelt de Aal aan Hina met een menselijke stem dat hij de koning van de Alen is en voor overvloed kan zorgen op het eiland. Hij kan er voor zorgen dat er nooit meer honger en dorst is en dat iedereen altijd goed kan leven.  Als Hina hem helpt, met een bijl. Hina neemt de volgende avond een bijl mee. De aal vraagt haar zijn kop af te hakken , zijn lichaam in de lagune te gooien en zijn hoofd naast haar hutje te begraven. en zegt de aal:”Ik zal altijd bij je zijn”. Als ze niet doet wat de aal vraagt zal iedereen arm blijven en honger lijden. Hina huilt en vindt het verschrikkelijk, maar vertrouwt  de aal en doet wat hij gevraagd heeft. Er zijn niet veel vrijwilligers die als de aal hun hoofd willen laten afhakken, maar het hakken zelf oefenen we even met de juf en de begeleiderjuf. Samen gooien we het alenlijf in de lagune en begraven we voorzichtig het hoofd. Hina is zo verdrietig dat ze meteen naar bed loopt. Een voor een spelen we het muziekdoosje en lopen in een treintje als verdrietige HIna’s achter de speler aan. Zacht en mooi. Hina gaat meteen naar bed: “Ga maar lekker slapen, doe je oogjes toe. Ga maar lekker slapen, lielaliela loe.” En terwijl we slapen begint het buiten te regenen, we horen de druppels kletteren op het dak. Onze vingers trommelen van zacht, naar hard, weer zachter tot het helemaal stil is. Het is ochtend, de zon is op en alle Hina’s gaan naar buiten. Naast hun hut is een klein plantje opgekomen, daar waar de Hina’s de kop van de aal hebben begraven. Het plantje wordt een boom en de boom groeit en groeit. Even zijn we groeiende bomen. Op een dag klimt een jongen in de boom. Een van ons doet het voor. Hij plukt een grote vrucht. Hina hakt hem met haar bijltje open. Wat zit daarin? Een kokosnoot! Een donkerbruine harige vrucht zo groot als een flinke appel. We bekijken de kokosnoot samen. Is dit nu overvloed? Wat kun je allemaal met een kokosnoot? Touwen en manden vechten van kokoshaar, de kokosmelk kun je drinken, het witte vruchtvlees eten. Het sap van de boom met zijn veervormige bladeren kun je persen tot palmwijn. Van de bladeren kun je matten maken, de schil van de noot kun je gebruiken als kom en lepel. Zoveel! Er is voor iedereen op het eiland genoeg. En waar is de aal? We kijken naar de onderkant van de kokosnoot. We zien het duidelijk: een gezicht met twee kraaloogjes en een kleine zwarte mond. Dat is de aal. Alles is uitgekomen. En nu is het tijd.

 We kloppen ons lichaam even los van het verhaal: “We ruimen alles samen op”, we zijn weer in het hier en nu. Dag!Tot de volgende keer!

No comments yet.

Geef een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!:


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , , , , , , , ,