Vrijdag, 17 januari 2014


Combilessen (Les 2)IMAG0002

Doel van de les: werken met wit en gekleurd papier, houtskool en een steunkleur, knippen,experimenteren met vorm d.m.v. eigen sjablonen, collages maken en  plakken.

Vandaag gaan we verder met het maken van gevoelige dieren fantastische wezens. We beginnen met onze beginliedjes en  daarna maken we onze vingers en handen los met een massage en door met elk onze eigen oranje doek te zwaaien, draaien, heen en weer te gaan, hoog in de lucht en langs de grond.

Daarna gaan we weer aan de slag met papier en houtskool. We doen een wedstrijd. De juf telt tot drie en daarna maakt iedereen zijn papier zo snel als ie kan zwart. Als je klaar bent stop je en leg de tekening in het midden van de tafel. De houtskoolstokjes steken bij iedereen hoog in de lucht en na de ‘drie’ schieten ze naar beneden om het witte vel zwart te maken. We bewonderen elkaars tekeningen. Sommige kinderen maken het vel met lijnen en krullen zwart, anderen maken cirkels of willen helemaal geen wit meer zien en weer anderen wrijven de houtskool tot een grijze waas uit (dan gaat het nog sneller).

Nu deelt een kind aan de andere kinderen elk een kleur wasco krijtje uit. Hiermee teken je een poppetje of iets anders dat je mooi vindt op je zwartgemaakte vel. Je mag maar een kleur gebruiken. Daarna krijgt ieder een eigen schaar. Elk kind knipt een vorm of een poppetje uit het zwartgemaakte vel, als je klaar bent leg je alles voor je op tafel. Van de juf krijg je nog een nieuw wit vel en van een kind een gekleurd vel. De vormen die we hebben uitgeknipt uit het zwartgemaakte vel en het vel waar we hebben uitgeknipt gebruiken we nu als sjablonen, vormen die we op allerlei manieren op het witte vel of juist op het gekleurde vel kunnen leggen. We proberen uit wat we mooi vinden. We kunnen ook de sjablonen gebruiken om nieuwe vormen te maken met houtskool: de buitenkant, of juist het ontbrekende op te vullen: de binnenkant. We rangschikken onze nieuw gevonden vormen en sjablonen zo tot we het mooi genoeg vinden en plakken de losse papiersjablonen vast op het gekleurde en het witte vel. We zijn klaar. We zingen ‘We ruimen alles samen op’ en nemen onze kunstwerken mee naar huis.

juf Sandra

No comments yet.

Geef een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!:


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,